Gemeente Nederweert geeft informatie over kwalitatief en verantwoord stoken Dit naar aanleiding van een wens van inwoners van Budschop, er is behoefte aan schone lucht.
Het volgende wordt door de gemeente gedeeld, doe er je voordeel mee.
Stookt u op de juiste manier, dan beperkt u geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en voor uzelf. En u haalt meer rendement uit uw kachel. Kwalitatief en verantwoord stoken wordt bepaald door 4 factoren:
- een goed toestel
- een kwalitatieve installatie
- de juiste brandstof
- stookgedrag
Bekijk in een kort filmpje van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) hoe u goed en veilig kunt stoken.
Nog meer tips…
Enkele tips die we u willen meegeven zijn:
- Plaats niet teveel hout in de kachel.
- Zorg voor een goede verbranding.
- Laat het hout niet smeulen.
- Stook droog hout.
- Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout.
- Steek het hout van bovenaf aan met aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes.
- Stook niet als het windstil of mistig is. Twijfelt u of het handig is om de kachel aan te doen? Zie www.stookwijzer.nu voor advies.
- Controleer of u goed stookt; zijn de vlammen oranje en komt er donkere rook uit de schoorsteen, dan is de verbranding niet voldoende. Zorg dan voor genoeg luchtaanvoer.
We spraken een schoorsteenveger die ook nog wat goede tips heeft voor u:
- Stook het liefst volgens de Zwiterse methode: dik hout onderop, daar bovenop dunner hout, en daar bovenop aanmaakblokjes. Deze methode geeft maar éénderde van de hoeveelheid roet die andere manieren van aanmaken veroorzaken. In het begin van het stoken heb je de meeste vervuiling, en dat geeft de meeste overlast. Dus een goede manier van aanmaken van het hout is belangrijk! Bekijk een kort filmpje over de Zwiterse methode.
- Laat de schoorsteen goed op temperatuur komen (15 à 20 minuten) voordat u de luchttoevoer mindert. Dus eerst flink opstoken.
- Ventileer altijd goed; de kachel moet voldoende lucht krijgen tijdens het stoken. Dit kan door achter of onder (kruipruimte) de kachel een ventilatie-opening te maken. Een andere mogelijkheid is het openzetten van een raampje. Zeker op het moment dat ook de afzuigkap aanstaat tijdens het koken, moet er extra lucht aangevoerd worden door bijvoorbeeld een raampje open te zetten.
- Laat de schoorsteen regelmatig reinigen (ongeveer 1 x per jaar). Dit zorgt voor een goede trek in de schoorsteen en een betere verbranding.
Schone Lucht Akkoord
Begin 2020 ondertekende gemeente Nederweert als enige Limburgse gemeente het Schone Lucht Akkoord. Het akkoord heeft als doel de gezondheidswinst voor iedereen te realiseren door permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Met de tips voor het veilig en verantwoord stoken kan eenieder hier zijn/haar steentje aan bijdragen.