EconomieOndernemenOnderwijsTransport

Nieuwe directeur euregio bezoekt Nederweert

NEDERWEERT – Op donderdag 16 juli bezocht Maike Hajjoubi, de nieuwe directeur van de euregio rijn-maas-noord de gemeente Nederweert. Ze had een bijzonder prettig kennismakingsgesprek met burgemeester Op de Laak. Het was een ontmoeting die een vervolg krijgt. Nederweert staat positief tegenover samenwerken, ook over landsgrenzen. 

De euregio rijn-maas-noord is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband dat tot doel heeft de Duits-Nederlandse samenwerking in het grensgebied te versterken. Zo’n dertig gemeenten en overheidsinstanties uit beide landen zijn lid van de euregio, evenals Industrie- und Handelskammer en MKB-Limburg. De algemene activiteiten worden mede gefinancierd door subsidies van de provincie Limburg en door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Kansen
Nederweert is het meest westelijk gelegen lid van de euregio rijn-maas-noord. Volgens de nieuwe directeur zijn er tal van kansen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld het GrensInfoPunt, dat informatie geeft voor grenspendelaars. Ook is er binnen het huidige subsidie programma met de naam Interreg geld beschikbaar voor grensoverschrijdende projecten. “Daarmee kan bijvoorbeeld een uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse agrarische en toeristische ondernemers makkelijker mogelijk gemaakt worden,” aldus de nieuwe directeur. Maike Hajjoubi (35) is Duitse en gaat al bijna 16 jaar iedere dag de grens over voor studie en werk in Nederland.

Agrarische ondernemers
Binnen de euregio is onlangs het Agropole netwerk gestart, een samenwerking tussen de gemeente Venray, Brightland Campus Greenport Venlo en het Duitse Agrobusiness Niederrhein waarbij Nederweertse agrarische ondernemers zeker kunnen aanhaken. In de agrarische sector en het buitengebied vinden veel ontwikkelingen plaats. “We willen als gemeente de luiken meer open zetten en daarbij ook over de landsgrenzen kijken,” aldus gemeentesecretaris Johan Bakens die ook bij het gesprek was.

Inspiratie
De ontmoeting en de genoemde kansen smaken naar meer. “In februari 2021 bezoeken we dan ook graag de euregio in Mönchengladbach met het college van B&W en enkele medewerkers. We willen dan kennis maken met de mensen bij de euregio en ook voorbeeldprojecten zien op het gebied van agrobusiness, toerisme en recreatie, om zo inspiratie op te doen. We willen daarbij zowel dingen komen halen als brengen,” aldus burgemeester Op de Laak.

Ook interessant
LifestyleOnderwijs

Het College in Weert verwelkomt uitwisselingsstudenten, op zoek naar gastgezinnen voor een buitenlandse student!

Eind augustus is het zo ver! Tientallen buitenlandse studenten van over de hele wereld zullen hun…
Lees verder
EconomiePolitiek

Sluiting bedrijfspand vanwege overtreding Opiumwet

Burgemeester Op de Laak heeft besloten om een bedrijfspand aan de Magnesiumstraat te Nederweert voor…
Lees verder
DierenEconomie

Geen eieren in de automaten

Wegens vogelgriep mogen de eieren in de eierautomaten niet verkocht worden tot nader order.
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *