Lifestyle

Rolstoelvriendelijke toren voor De Groote Peel in Ospel

OSPEL – Bezoekers en vrijwilligers van Nationaal Park De Groote Peel missen de uitkijktoren die, omdat hij niet meer veilig was, vorig jaar is afgebroken. Er zijn plannen voor een nieuwe toren, maar genoeg geld voor de realisatie is er niet. Daarom is Staatsbosbeheer op zoek naar donateurs en sponsors.

Uitkijktoren voor iedereen

Het Nationaal Park De Groote Peel is een weids en waterrijk hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Het Nationaal Park is onderdeel van de Peelvenen, hét beleefbare hoogveengebied van het Zuiden. De Groote Peel wordt jaarlijks door honderdduizenden mensen bezocht. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder een familiepad dat, vanwege de verharde bovenlaag, geschikt is voor rolstoelen.Tot eind vorig jaar stond er een uitkijktoren bij die wandelroutes. Vanwege het uitgestrekte karakter is een uitkijktoren een belangrijke recreatieve voorziening in de Groote Peel. Vanaf hoogte kun je cultuurhistorische elementen zoals de Peelbanen beter zien en de weidsheid optimaal beleven.

Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies een plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.Uitkijktoren voor iedereenToen de oude toren was afgebroken werd er al snel nagedacht over een nieuwe. Een wens hierbij was om bij het ontwerp rekening te houden met mensen die slecht ter been zijn. Deze opdracht heeft architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester slim uitgewerkt. De toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is. De locatie van de nieuwe toren is halverwege het familiepad. De kosten voor de bouw van de nieuwe uitkijktoren bedragen € 75.000,-.

Staatsbosbeheer kan een gedeelte hiervan vanuit het regulier budget vrijmaken. De rest moet, via het Buitenfonds en met behulp van bedrijven, fondsen, provincie en gemeenten bij elkaar gehaald worden. Ook bezoekers van De Groote Peel kunnen hun steentje bijdragen. Het streven is om € 5.000 via crowdfunding te realiseren. Elk bedrag, klein of groot, is daarbij welkom! Iedereen die € 50,- bijdraagt krijgt een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden, inclusief drankje in de Peelboerderij.

Ga naar www.buitenfonds.nl/landinzichtmetdeuitkijktorengrootepeel en steun dit mooie project!

Buitenfonds
Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en toegankelijk maken van cultuurhistorische schatten, spannende manieren om natuur te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter mogelijk te maken.

Meer informatie: www.buitenfonds.nl

Ook interessant
EvenementLifestyleVastelaovendj

Omruilen kaartjes buutteaovendj d.d. 21-03-2020 V.V. De Vlikkestaekers Ospel V.V. De Vlikkestaekers uit Ospel hadden een buutteaovendj georganiseerd op 21 maart 2020

Deze is toen vanwege de maatregelen i.v.m. Corona niet door kunnen gaan. Dezebuutteaovendj zal nu…
Lees verder
LifestyleSchutterij

Schutterij St. Odilia organiseert oud ijzer breng- & ophaaldag, 23 oktober as.

Op zaterdag 23 oktober organiseert Schutterij St. Odilia Ospeldijk een oud ijzer breng- &amp…
Lees verder
DuurzaamheidEvenementLifestyle

Open Dag - Proef het Weerter Herenboerenland

Herenboeren Land van Weert houdt op zondag 17 oktober tussen 11.00 uur en 14.00 uur een open dag.
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *