Historie

Dodenherdenking Nederweert te volgen via livestream

Klik hier voor de livestream.

Op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.. Hierbij moeten we rekening houden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 76 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen.<

Anders dan anders

Ook het gemeentebestuur van Nederweert staat ieder jaar, en zeker ook dit jaar, stil bij de gevallenen. Maar ook dit jaar nog helaas anders dan anders. Zonder ereposten van de Bond van Wapenbroeders, zonder scouts, koor en zonder harmonie of fanfare én zonder publiek op het Raadhuisplein. Helaas is dat opnieuw noodzakelijk. We hopen dat we volgend jaar weer op de gebruikelijke wijze kunnen herdenken.

Livestream

Alleen de burgemeester en haar echtgenoot, het 4 mei-comité en de kabinetschef zullen aanwezig zijn bij het oorlogsmonument. Maar u kunt er op een andere manier toch ook bij zijn. De herdenking zal namelijk via livestream worden uitgezonden. De uitzending duurt van 19.45 tot 20.15 uur op Nederweert24.

Programma

Om 19.50 uur luiden de kerkklokken. Om 19.58 uur zal trompettist Yanick Douven van Harmonie Pro Musica Nederweert-Eind vanaf het balkon van het gemeentehuis het signaal Taptoe blazen waarna we om 20.00 uur twee minuten stil zijn. Burgemeester Birgit Op de Laak zal vervolgens bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein met haar echtgenoot een krans leggen en een overdenking houden.

Vlag halfstok

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het gemeentebestuur roepen alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

5 mei

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

Bron: Gemeente Nederweert

Ook interessant
EvenementHistorie

Lambertustoren geopend tijdens Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 10 en 11 september openen duizenden monumenten in Nederland gratis…
Lees verder
HistorieKerk

"Onzichtbaar'' glas in lood in Parochiekerk Ospel

In 1958 maakte Theo Mols dit glas in lood dat voor de bezoeker van de kerk onzichtbaar is. Het glas…
Lees verder
HerdenkingHistorie

Zoektocht naar vader eindigt op Britse begraafplaats in Nederweert

Dinsdag 10 februari 2022 Het is een druilerige morgen. Om 10.00 uur ben ik op het…
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *