“Onzichtbaar” glas in lood in Parochiekerk Ospel

In 1958 maakte Theo Mols dit glas in lood dat voor de bezoeker van de kerk onzichtbaar is. Het glas in lood raam werd iitgevoerd op “atelier Brabant” Tilburg en bevindt zich in de ruimte waar de verwarmingsketel staat. Voorheen was dit de doopkapel. De vogel is een Benoe (de voorloper van de Fenix). Dit is op te maken aan de veer achter het hoofd van de Benoe.  Op Wikipedia is de raakvlak met het doopfond te vinden:

De benoe steeg op uit de oerzee Noen. Hij stond op de oerheuvel, het eerste land dat uit het water rees. Hij leefde op deze Benben, de wereldberg. Het eerste licht van de zon scheen op de vogel en op de wereldberg en toen het dier een kreet slaakte (de levensadem) nam de tijd een aanvang.

(Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Benoe)

De mens in de voorstelling is geen bijbels persoon, maar een gewoon mens die zich ontfermd over Benoe. De Benoe is op dat moment net herrezen en geeft op die manier een mooie symboliek weer van het dopen. Het lijkt er ook erg op dat de Benoe in de voorstelling zich in het water of op een boot (de boot van Ra) in het water bevindt.

Info:

GBB GlasBeweringsbedrijfBrabant te Tilburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *