KerkLifestyle

Pastoor A. Koumans 30 jaar in Ospel

Pastoor André Koumans 30 jaar te Ospel.

Woensdag 5 januari 2022 was het 30 jaar geleden dat de parochie O.L. Vrouw Onbevlekte Ontvangenis André Koumans als zijn nieuwe pastoor verwelkomde. Het was een grote overstap voor de kloosterbroeder, die in 1961 zijn gelofte als kloosterbroeder aflegde. Hij beheerde de boerderij en boomgaarden van het Oblatenklooster Ravensbos te Valkenburg als een deskundig vakman. Hij had de landbouwschool te Meersen doorlopen, gevolgd door de tuinbouwschool te Helden-Panningen, de kippenvakschool te Horst en de fruitteeltschool te Roermond.

In 1985 begon André Koumans op 42-jarige leeftijd zijn priesteropleiding aan seminarie Bovendonk van het bisdom Breda. In juni 1991 volgde zijn priesterwijding en op 5 januari 1992 volgde zijn installatie als pastoor te Ospel.

Zijn “inburgering” in het toen nog overwegend agrarische Ospel verliep voorspoedig. De nieuwe pastoor kende de actuele belangen van veel parochianen en legde spontaan contacten. Hij werd en wordt nog steeds hoog gewaardeerd om zijn betrokkenheid, vooral voor zieken en ouderen. Als pastor van het St. Jans Gasthuis te Weert bezoekt hij dagelijks patiënten in het ziekenhuis. Om zijn bijzondere verdiensten werd pastoor Koumans in 2011Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. In zijn Valkenburgse jaren verzorgde hij hulpgoederentransporten naar Polen en Suriname. Zelf reed hij 10 transporten naar Polen. Als begeleider van het wereldberoemde kinderkoor de Zangertjes van Volendam reisde hij met het koor naar Polen, Venezuela en 5 maal naar Rome.

Zijn betrokkenheid binnen de parochiegemeenschap is vanzelfsprekend voor pastoor Koumans. Hij toont belangstelling voor en neemt deel aan het verenigingsleven en plaatselijke activiteiten en festiviteiten, hetgeen algemeen wordt gewaardeerd. Dit bleek twee jaar geleden, toen pastoor Koumans de Kolderpin van de gemeente Nederweert werd toegekend.

“Ik hoop nog enkele jaartjes in Ospel pastoor te blijven”, is zijn verwachting. We wensen hem toe dat hem dat in goede gezondheid gegeven zal zijn. Zijn 30-jarig jubileum zullen we maar combineren met zijn 80e verjaardag in 2023 ! Voor nu : gefeliciteerd met 30 jaar pastoraat in Ospel.

Sjef Geuns.

Ook interessant
Kerk

Hoogmis tijdens Ospel kermis in de openlucht

Op zondag 26 juni (Ospel kermis) wordt de hoogmis van 10:00 uur in de openlucht gevierd op het…
Lees verder
KerkKinderenOnderwijs

De communicanten van De Schrank

Op deze foto zie je ons, de Communicanten van Basisschool de Schrank uit Ospel, bij Meneer Pastoor…
Lees verder
EvenementLifestyleMonument

Nationale molendagen

In het weekend van 14/15 mei zijn de Nationale Molendagen. In dat weekend zijn er vele honderden…
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.