Lifestyle

Video Lichtjes op Oorlogsgraven

NEDERWEERT – Er is in Nederland een waardevolle traditie ontstaan. Wat ooit op de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten begon verspreid zich over heel Nederland. Het initiatief van Dick Janssen uit het Friese Burgum om op kerstavond lichtjes te plaatsen bij de graven van omgekomen militairen heeft een opmerkelijke navolging gekregen.

Lichtjes op Oorlogsgraven

In het jaar 2015 werden op 140 oorlogsbegraafplaatsen lichtjes aangestoken vorig jaar waren dat er inmiddels 335. Dit jaar helaas, maar begrijpelijkerwijs, in aangepaste vorm en zonder publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Op het Brits Militair kerkhof in Nederweert werd in 2016 de eerste keer op Kerstavond deze ingetogen ceremonie gehouden.

De ceremonie valt vanaf dit jaar onder de activiteiten van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery. Bestuurslid van de stichting en initiator van de eerste bijeenkomst, Jermain, en zijn dochter Loren staken dit jaar op Kerstavond kaarsen aan bij het herdenkingskruis op de Britse begraafplaats. Zij deden dit namens de stichting, alle adoptanten, het gemeentebestuur en de inwoners van Nederweert. Daarbij werden ze ondersteund door muziek van doedelzakspeler Peter Ritzen.

Hopelijk kan er volgend jaar weer publiek worden toegelaten en kunnen adoptanten aanwezig zijn om als vanouds samen de kaarsjes aan te steken op alle graven.

Van de 363 graven zijn er inmiddels 318 geadopteerd. Wil je ook een graf adopteren? Ga naar www.adoptiegravennederweert.nl en ga naar “aanmelden”.  Voor vragen kun je mailen naar adoptiegravennederweert@gmail.com

Ook interessant
EvenementLifestyleMonument

Nationale molendagen

In het weekend van 14/15 mei zijn de Nationale Molendagen. In dat weekend zijn er vele honderden…
Lees verder
Kunst & CultuurLifestyleMonument

Recordpoging draaiende windmolens zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur

Het jubilerende Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert op zaterdag 9 april tussen 11.00 en…
Lees verder
KerkLifestyleMuziek

Afscheid leden kerkelijk zangkoor Ospel

Tijdens de St. Caecilia-avond van de parochie medewerkers zwaaide pastoor Koumans de leden van het…
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.