Video Lichtjes op Oorlogsgraven

NEDERWEERT – Er is in Nederland een waardevolle traditie ontstaan. Wat ooit op de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten begon verspreid zich over heel Nederland. Het initiatief van Dick Janssen uit het Friese Burgum om op kerstavond lichtjes te plaatsen bij de graven van omgekomen militairen heeft een opmerkelijke navolging gekregen.

Lichtjes op Oorlogsgraven

In het jaar 2015 werden op 140 oorlogsbegraafplaatsen lichtjes aangestoken vorig jaar waren dat er inmiddels 335. Dit jaar helaas, maar begrijpelijkerwijs, in aangepaste vorm en zonder publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Op het Brits Militair kerkhof in Nederweert werd in 2016 de eerste keer op Kerstavond deze ingetogen ceremonie gehouden.

De ceremonie valt vanaf dit jaar onder de activiteiten van de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery. Bestuurslid van de stichting en initiator van de eerste bijeenkomst, Jermain, en zijn dochter Loren staken dit jaar op Kerstavond kaarsen aan bij het herdenkingskruis op de Britse begraafplaats. Zij deden dit namens de stichting, alle adoptanten, het gemeentebestuur en de inwoners van Nederweert. Daarbij werden ze ondersteund door muziek van doedelzakspeler Peter Ritzen.

Hopelijk kan er volgend jaar weer publiek worden toegelaten en kunnen adoptanten aanwezig zijn om als vanouds samen de kaarsjes aan te steken op alle graven.

Van de 363 graven zijn er inmiddels 318 geadopteerd. Wil je ook een graf adopteren? Ga naar www.adoptiegravennederweert.nl en ga naar “aanmelden”.  Voor vragen kun je mailen naar adoptiegravennederweert@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *