Zondag 3 september, DRUKKERSDAG op Eynderhoof

De laatste loodjes wegen het zwaarst! Dit spreekwoord spreekt voor de meesten boekdelen, maar weinig mensen weten dat het oorspronkelijk uit de drukkerswereld vandaan komt. Mensen delen graag hun verhalen en teksten en dat gaat op vandaag heel simpel door een druk op de knop. Iedereen voelt zich thuis wel een drukker, maar het echte vak waar nog papier en inkt elkaar op de drukpers ontmoeten, wordt op Eynderhoof nog als ambacht uitgevoerd. Elke tekst wordt in losse lettertjes opgebouwd en in een raam geplaatst. Daarbij maken de drukkers gebruik van een zethaak die bij het zetten steeds voller raakt met losse loden letters en daardoor ook steeds zwaarder.

Op zondag 3 september organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ voor de derde keer de ‘Drukkersdag’, een unieke grafische themadag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof  in Nederweert-Eind met veel informatie over de ouderwetse boekdrukkunst en aanverwante ambachten. Van zelf papier maken tot boekbinden, van mooi schrijven (kalligraferen) tot loden letters zetten en diverse druktechnieken met geurende inkt. Een bijzondere middag in het leukste en meest leerzame openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Wat is kalligrafie en hoe maak je papier? Wat houdt het ambacht van de drukker eigenlijk in en hoe worden teksten uiteindelijk in een boekvorm gebonden?

Zoals zoveel ambachten zijn ze bijna nergens meer te zien. In het Openluchtmuseum Eynderhoof is dat wel anders. Daar laten vakmensen live zien uit welke technieken het drukkersambacht bestaat. Voor de kenners hebben we het dan over zeefdruk, foliedruk, hoogdruk, Linografie, blokdruk en etsen.

In een aantal gevallen wordt zelfs schrijven tot een kunst verheven. Dat noemen we dan kalligraferen.

Je kunt zien hoe op ambachtelijk wijze prachtige dozen worden gemaakt met bijzondere papiersoorten en hoe een boekbinder vele teksten tot een mooi boek bindt. Uiteraard laten de drukkers zien waarom het zetten en drukken met lood tot een echt ambacht behoort. Daar heb je natuurlijk papier bij nodig en dus mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper niet ontbreken. Om het programma compleet te maken is het “Mobiel Grafisch Museum” aanwezig met een kleine collectie voorwerpen uit het tijdperk van de boekdrukkunst in de vorige eeuw.

Voor de liefhebbers zijn deze middag prachtige ambachtelijke grafische producten te koop, zoals etsen, gepersonaliseerde bierviltjes of mokken met een afbeelding en je eigen naam erop en andere handgedrukte producten. Voor de kinderen is er een stempel-workshop waarin ze naar hartenlust een eigen creatie kunnen maken en mee naar huis nemen.

Het volledige programma is terug te vinden op www.eynderhoof.nl

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is deze zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 8,00 voor volwassenen, € 4,00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kinderen tot en met 2 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen.  Bezoekadres: Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind

Meer informatie over Eynderhoof is te vinden op de website  www.eynderhoof.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *