Onthulling oorlogsgedenkteken burgerslachtoffers Nederweert-Eind


In het dorp Eind werden in de Tweede Wereldoorlog tijdens razzia’s 108 jongens en mannen opgepakt en gedeporteerd naar Nazi Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten. Vijf daarvan zijn door oorlogshandelingen en ellende in Duitsland omgekomen. Daarnaast zijn in ons dorp zelf door oorlogsgeweld nog eens zeven burgerslachtoffers gevallen.

Tijd voor een uitvaart of passend afscheid was er toen niet. De leegte en het verdriet werden door de nabestaanden vaak decennialang als een litteken meegedragen naar de toekomst. En wij weten vaak niet eens wiens leven destijds zo plotseling werd afgebroken. Daarom is het goed dat er een blijvende herdenkingsplek komt voor deze Eindse oorlogsslachtoffers. Een initiatiefgroep treft op dit moment daar alle voorbereidingen voor.

Burgemeester Op de Laak zal het gedenkteken komen onthullen. De plechtigheden vinden plaats op het Pastoor Maesplein op zaterdag 18 september en starten om 14.00 uur. Bij slecht weer vindt de ceremonie in de Reigershorst plaats. Omdat het voor de initiatiefgroep lastig is om alle nabestaanden van de twaalf slachtoffers te achterhalen willen we iedereen via deze weg uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. Ook de dorpsgenoten zijn van harte welkom.

De Coronaregels zullen die dag uiteraard in acht worden genomen en daarom willen we graag weten hoeveel mensen er ongeveer aanwezig zullen zijn. Meer informatie en opgave kan via 06-57284412.

Luchtfoto Niek Hendrix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *