Renovatie H Hartbeeld in Ospel afgerond

Met het terugplaatsen van de hoeklantaarns is de renovatie van het H Hartbeeld op het kerkhof te Ospel afgelopen  woensdag 25 augustus  afgerond. In 1995 is voor het laatst onderhoud gepleegd aan het beeld en door mosgroei en vorstschade was het in een zeer slechte staat. Thans is het weer in “schitterende “ staat. Het is eerst grondig gereinigd en daarna heeft kunstatelier Armand Mathijs uit Geleen alle beschadigingen en voegwerk hersteld. Dit met speciale mortel die dezelfde eigenschappen heeft als de steen (savoniersteen) waaruit het beeld is vervaardigd. Daarna zijn de trappen naar het bordes gerepareerd en de tegels op het bordes vernieuwd. Tenslotte is het beeld geverfd waardoor het er weer “schitterend” uitziet. Het kan er weer vele jaren tegen dankzij de inzet van veel vrijwilligers van de parochie  Ospel.

In september zal de hernieuwde inzegening plaatsvinden. Hopelijk onder betere weersomstandigheden dan op zondag 13 juni 1926 toen de eerste inzegening plaatsvond. Toen moest de plechtigheid wegens een zwaar onweer worden onderbroken.

Het  H Hartbeeld is geplaatst in 1926. Door het Vaticaan is begin vorige eeuw extra aandacht gevraagd voor de verering van het H Hart van Jezus. Dit resulteerde in het plaatsen van H Hartbeelden in veel parochies. In nagenoeg iedere parochie in Brabant en Limburg vindt je een H Hartbeeld in de kerk of meestal nabij de kerk. In Weert en Nederweert werd in 1920 een H Hartbeeld geplaatst. Pastoor Caris van Ospel vond dat de parochie Ospel niet achter kon blijven en nam in 1924 bij het 60 jarig bestaan van de parochie Ospel het initiatief. Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen hield hij de parochianen voor dat het beeld in Ospel groter en mooier moest worden als dat van Nederweert en dat is gelukt. Op de meeste plaatsen bestaat het H Hartbeeld uit een (1) figuur, Christus met op de borst een vlammend hart. Te Ospel bestaat het beeld uit 3 figuren. H Hartbeelden van deze omvang en allure zijn er maar 2 in Limburg.

Deze renovatie is mogelijk gemaakt door de Prov. Limburg, de gemeente Nederweert, Goede Doelenwinkel Nederweert en Sanitair en Tegelcentrum Weert.

De Parochiecommissie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen Ospel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *