Renovatie H Hartbeeld op het kerkhof te Ospel

Op het kerkhof te Ospel staat achteraan links een H Hartbeeld. In navolging van andere parochies is dit in 1926 op initiatief van pastoor H Caris geplaatst.

Her beeld is gemaakt van een relatief zachte steensoort (savoniersteen) die aan erosie onderhevig is. Daardoor is er veel mosgroei op het beeld en zijn er stukken uit los gevroren. In de jaren negentig van de vorige eeuw is het al eens opgeknapt. Thans is het weer dringend aan groot onderhoud toe. Ook de sokkel waar het opstaat is in slechte staat. Het kerkbestuur heeft het initiatief genomen voor een grote opknapbeurt. Op de eerste plaats is het grondig schoongemaakt. Thans is Armand Mathijs uit Geleen bezig met het herstellen van de beschadigingen en het opnieuw te voegen. Het beeld bestaat namelijk uit 9 afzonderlijke stukken en ook de voegen moeten vernieuwd worden. Voor dit herstel en voegen is speciale mortel nodig die uit Duitsland komt. Dit is nodig om het beeld weer in een zo originele staat als mogelijk te krijgen.

Voor
Na

Daarna zal de sokkel hersteld worden en wordt het beeld opnieuw geverfd.  

Dit H Hartbeeld is van uitzonderlijke waarde. In nagenoeg alle parochies in Zuid Nederland en daarbuiten staat een H Hartbeeld. Vrijwel overal is dit een (1) corpus (figuur) op een sokkel. Dit beeld bestaat uit 3 figuren, Jezus en naast hem een moeder met kind en een vaderfiguur. Daarnaast bevinden zich onder het beeld 3 graftombes. Volgens verhalen uit overlevering zou pastoor Caris zich hierin hebben willen laten begraven. Hij is echter in 1930 met emiraat gegaan en is in Weert begraven.

Deze renovatie is mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Gemeente Nederweert en de Goede Doelenwinkel Nederweert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *