Lifestyle

Eerste Limburgse kievitsei gevonden in Ospel

OSPEL – Donderdag 11 maart om kwart voor twee vond Peter Feijen het eerste Limburgse kievitsei opnieuw in Nederweert. Het nestje met 1 ei lag op een maisperceel van Johan en Janneke Loijen aan de Frenkenbaan. Peter moest na de nestvondst thuis nog een stok op gaan halen. Hij neemt altijd pas markeerstokken mee het veld in als hij het eerste ei heeft gevonden – noem het bijgeloof.
Toen hij die drie kwartier later terug kwam bij het nest lagen er tot zijn grote verbazing 2 eitjes in het nest. En het werd nog gekker. Peter had geen goede foto kunnen maken. Om 16.00 ben ik daarom nog een keer naar het nest gegaan, bleken er 3 eieren in het nest te liggen. Twee verschillende kieviten hebben dus in hetzelfde nest gelegd. Vanaf nu laten we ze met rust. Het fotomoment is nu eenmaal de sociale verplichting van de kievit die het eerste ei legt. En het 2e en het 3e….
Het weidevogelseizoen is hiermee weer begonnen. De weidevogelbeschermers sporen samen met de boeren weer de nesten op om ze te beschermen bij landbouwwerkzaamheden. Die bescherming is hard nodig want door de gortdroge zomers van de afgelopen jaren was het broedsucces erg laag. Maar weinig jonge kieviten hebben het gered op de stoffige akkers. Daar kwam nog bij dat vorig jaar de predatiedruk erg hoog lag. De muizenstand was ingestort en vossen, steenmarters, buizerds en blauwe reigers moesten opeens ergens anders de maag mee vullen.
Helaas zaten daar ook veel eieren en kuikens van weidevogels bij. En dan hebben de weidevogels ook nog eens last van het grote leger rondzwervende katten in het buitengebied. Bij onze Nationale Vogel de grutto hebben de moeilijke omstandigheden vorig jaar zelfs tot een historisch dieptepunt geleid. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederweert is geen enkel gruttokuiken groot geworden. Des te belangrijker dat er komend voorjaar weer voldoende broedsucces is. Er zijn in ieder weer geval weer genoeg muizen. De boeren en de weidevogelbeschermers gaan de komende weken weer hun best doen om de weidevogelnesten en de jongen een veilige start te geven.
Willem Maris
Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg
Ook interessant
Eten & DrinkenLifestyle

Lunch voor alle inwoners van Ospel en Ospeldijk

Uitnodiging lunch Aan alle inwoners van Ospel en Ospeldijk, In de week van 29 september tot en…
Lees verder
KerkLifestyle

Renovatie kapel  Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand  aan de Klaarstraatzijweg te Ospel.

Ook vinden er werkzaamheden plaats in de kapel. In de binnenmuren van de kapel zaten een aantal…
Lees verder
GezondheidLifestyle

Open Inloop Ospel-Ospeldijk

Stichting Ospels Steunpunt Korenbloemstraat 4 6035AZ Ospel telefoon: 06 51 13 90…
Lees verder
Nieuwsbrief
Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actualiteiten, verhalen en inspiratie
in Ospel, Ospeldijk en omgeving. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *