Scouting Natuurwerkdag Nederweert

Jaarlijkse natuurwerkdag Maarheezerveld groot succes

Vlak voor het broedseizoen begint, slaan Scouting Nederweert en Vogelwerkgroep Nederweert jaarlijks de handen ineen, en daarna uit de mouwen, op hun natuurwerkdag in het Weerterbos. Na een jaar te hebben moeten overslaan, heette Stichting Limburgs Landschap hen afgelopen zaterdag wederom welkom op het Maarheezerveld dat zonder de inzet van deze groep vrijwilligers dicht zou groeien.

In Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Het Maarheezerveld is daarom in de winter van 2012 op 2013 deels ontbost en geplagd om de oorspronkelijke begroeiing weer de ruimte te geven. Nadat de heide inderdaad terugkwam, kwamen ook de bewoners die er thuishoren terug.

Naast de blauwvleugelsprinkhaan en de jacobsvlinder komen er vele andere soorten insecten op de heide af waar vogels als de boomleeuwerik en de nachtzwaluw zich tegoed aan doen waardoor hun aantal territoria jaar op jaar toeneemt.

Zonder gericht beheer groeit dit terrein weer dicht dus heeft Vogelwerkgroep Nederweert het opgenomen in het beheerwerk dat zij op verschillende locaties in de gemeente uitvoert. Daar zij dit niet alleen kunnen hebben zij Scouting Nederweert gevraagd hen daarmee te helpen.

Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om heerlijk in en met de natuur te kunnen werken, het dient educatieve doelen en zij kunnen een deel van het hout dat uit het veld komt voor uiteenlopende doelen gebruiken. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Met een heerlijk zonnetje en goede zin is er enorm veel werk verricht dus kunnen zij terugkijken op een geslaagde natuurwerkdag waarmee het Maarheezerveld en zijn bewoners bio divers wordt gehouden.

De deelnemers genoten er zichtbaar van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *